2016. aug 05.

21 hasznos tipp, amivel csökkentheted az ökológiai lábnyomod

írta: Ivanyos Juci
21 hasznos tipp, amivel csökkentheted az ökológiai lábnyomod

okologiai_labnyom.jpeg

Ha szeretnél tenni azért, hogy élhetőbb, tisztább maradhasson bolygónk, olvasd el ezt a cikket. Íme 21 ökotudatos tipp a mindennapokra, amelyekkel csökkentheted az ökológiai lábnyomod.

Fontos fejlemény, hogy egyre több helyen olvasni a fenntarthatóságról, egyre többen szeretnének valamit tenni azért, hogy az elkövetkező évtizedekben, gyermekeik, unokáik számára is élhető maradjon a Föld. Ehhez természetesen számos átfogó, kormányzati intézkedésre és a döntéshozók tudatos ökopolitikájára lenne szükség. Ugyanakkor mi magunk, átlagemberként is tehetünk egy kis odafigyeléssel környezetünk megóvásáért, még pedig az ökológiai lábnyomunk csökkentésével

  1. Ha nem töltöd telefont, húzd ki a zsinórt

Ez talán a legegyszerűbb lépés az ökológiai lábnyom csökkentésének érdekében, és valójában nem kerül semmibe. Amikor nem töltöd mobiltelefonod, laptopod vagy táblagéped, húzd ki a töltőt a konnektorból, mivel a csatlakozás áramot fogyaszt. Természetesen ez minden más elektronikai eszközre is igaz, érdemes tehát használaton kívüli PC-t, turmixgépet, kenyérpirítót vagy a multifunkcionális elektromos, konzervnyitó/késélező berendezés zsinórját kihúzni a konnektorból. Jó tipp: ha nem akarod állandóan ki-be húzkodni a konnektor-csatlakozókat, használj olyan hosszabbítót, amelyen van egy kis piros kapcsoló, amivel egy mozdulattal áramtalaníthatod a készüléket.

telefon_okologiai_labnyom_mini.jpg

  1. Használj természetes tisztítószereket

A mai háztartásokban számos mesterségesen előállatott vegyszert találunk. Nem is véletlen, hiszen gyorsan és hatékonyan lehet velük takarítani. Ugyanakkor az a gond, hogy ezeknek az erős maró és oldó anyagoknak előállítása környezetszennyező, nem beszélve arról, hogy egyre több mérgező anyag kerül lakásunkba, családunk, gyermekeink környezetébe. Pozitívum, hogy manapság már majdnem minden tisztítószerek megtalálhatjuk a környezetkímélő változatát (pl. Ecover, Almawin, Frosch, stb.), de ezekhez bizony mélyebben is kell a pénztárcánkba nyúlni. Ha nem szeretnél vagyonokat költeni takarításra, elevenítsd fel nagyszüleid/dédszüleid homályba veszett fortélyait.

Hagyományos tisztítószerek á’la nagyi kockás füzete:

  • mosószóda: vízlágyító, áztató, zsíroldó hatás, de jó edények tisztítására, tárgyak áztatására, másához, felmosáshoz, koszos felületetek suvickolásához

mososzoda_okologiai_labnyom_mini.jpg

  • citromleve: nem túl erős, természetes sav, fertőtlenítéshez, vízkőoldáshoz, fémek tisztításához
  • szódabikarbóna: kivalló fertőtlenítő, hasonló hatással bír, mint a mosószóda, de gyengébb szer
  • ecetsav: hígított sav vízkőoldáshoz, fertőtlenítéshez
  • citrom, fehér ecet, glicerin, tiszta alkohol: folttisztításhoz
  1. Shoppingolj tudatosan

Szintén növeli az ökológiai lábnyomot a folyamatos shoppingolás, mivel az anyagok nagyipari előállítása környezetszennyező. Ruhavásárláskor fontos szempont, hogy honnan származik a termék, hol és hogyan állították elő. Ha nem találsz érdembeli információt a címkén, érdemes utánanézni a neten a gyártónak/márkának, mit ír magáról, illetve mit írnak róla. Érdemes továbbá megfontolni, hogy vásároljunk-e egy olyan márkától, amely köztudottan éhbérért, akár gyerekeket dolgoztatva állítja elő az egyébként nem túl jó minőségű darabjait. A szezontrendi darabok felhalmozása helyett lehet, érdemesebb ugyan drágább, de időállóbb, egyedibb darabokat venni olyan gyártóktól, kisebb manufaktúráktól vagy fiatal divattervezőktől, akik jó minőségű anyagokkal dolgoznak, és a tömegtermelés helyett nagyobb gondot fektetnek egy-egy ruhadarab előállítására.

Jóval költséghatékonyabb, és szintén csökkentheted vele ökológiai lábnyomod, ha turkálókból vagy használt ruha vásárokból szerzed be a legújabb darabokat. Még  fenntárhatóbb, ha megpróbálunk minél kevesebbet vásárolni, és a régi/elhasználódott ruhadarabjainkat feljavítani, vagy átalakítani. Ha nem tudod, hogyan állj neki, látogass el a budapesti Varrónómia egyik varróképzésére, ahol a kezdetektől elsajátíthatód szabásvarrás praktikáit.

  1. Ökológiai lábnyom minimalizálás – ne dobd ki a pizzás dobozt!

A modern ember szokványos magatartása, hogy, amit már nem használ, azonnal a kukába dobja, pedig rengeteg szemétnek titulált dologból tudnánk hasznos vagy éppen szép tárgyakat készíteni. Ott vannak például a pillanatok alatt felgyülemlő WC papírgurigák, az elhasznált gyufaszálak vagy sörös/boros üvegek.

A kaja.hu csapata például – az egyébként napi szinten szeméthegyeket maga után hagyó – pizzás dobozok újrahasznosítására eszelt ki egy ügyes megoldást évekkel ezelőtt. A ötlet teljesen banális, mégis zseniális az ökológiai lábnyom csökkentésére. A kaja.hu oldaláról különböző méretű pizzákat (dobozokat) lehetett rendelni, és a vágásminták alapján használati tárgyakat, bútorokat lehetett összerakni. Bármelyik dobozból gyárthattunk képkeret, mappát vagy dossziét, de belevághattunk nagyobb szabású tervekbe is, mint például szekrény, asztal vagy szék. Habár a kaja.hu pizzás dobozos aloldala most éppen nem elérhető, de számos képet és videót találunk a neten a néhai “szabásmintákról”, de persze mi is kitalálhatunk új ötleteket, határ a csillagos ég…

  1. „Szemetelj” szelektíven

Elsőre nagy fáradságnak tűnik, mégis, ha ráveszed magad, egy kis idő elteltével teljesen beépül a mindennapokba a szemét külön gyűjtése, amivel szintén tehetsz ökológiai lábnyomod csökkentésének érdekében. A legjobb, ha kinevezel különböző tárolókat/szemeteseket a más-más típusú hulladékoknak (papír, fém, műanyag, színes üveg, fehér üveg). Ha még nincsenek szelektív szemeteseid, olvasd el korábbi cikkünket, ami arról szól, hogyan készítheted el színes kartonpapírok segítségével saját, otthoni differenciált gyűjtőszetted.

Sokan, azért nem vágnak bele a szelektív gyűjtésbe, mert nem tudják hova vigyék le, a gondosan szelektált szemetet. Jó hírünk van, egyre több házban, háztömbben vagy utcában van szelektív hulladékgyűjtő tároló, de ha nem találsz sehol a környékeden, érdemes keresni egy nagyobb élelmiszerboltot vagy bevásárlóközpontot, mivel az ilyen helyeken biztos, hogy vannak színes tároló kukák.

szelektiv_okologiai_labnyom_mini.JPG

  1. Ne használd feleslegesen a fűtést/légkondit

A fűtés és a légkondicionáló berendezések rengeteg energiát használnak el, nem beszélve arról, hogy az ezekhez szükséges energiát általában környezetszennyező eljárásokkal állítják elő. Na meg persze ott van a rezsi szempont is... Érdemes tehát a hideg időben nem túlfűteni a lakást, a fűtést maximum 20-22 fokra beállítani, ha fázunk, jobb inkább rendesen felöltözni, inni egy meleg teát vagy kakaót, mintsem tekergetni a mérőt.  Ha pedig elmegyünk otthonról, alacsonyabb hőfokra tekerni (10-15 fok). Jó ötlet: szellőztess nagyokat, ugyanis egy rövid, de hatékony kereszthuzat után könnyebben visszamelegszik a szoba, mint a hosszabb időre résre nyitva hagyott ablak mellett

A légkondicionáló használatát is érdemes minimalizálni, sőt szerintem Magyarországon a legtöbb otthonban nincs is rá szükség, persze nyilván vannak kivételes esetek, olyan lakások például, amelyeket máshogy nem nagyon lehetne lehűteni a nagy melegben (kevés ablak, tetőtér, kizárólag belső udvarra néz stb.). Persze azért ezekre a helyzetekre is találhatunk más megoldást, itt van egy jó tipp, hogyan tudsz kánikulában szellőztetni, amivel ráadásul megspórolhatod a légkondi árát és a természetet se szennyezed.

  1. Takarékoskodj a vízzel

Roppant egyszerű a képlet, a legtöbben tudják is, mégis kevesen használják tudatosan a vizet. Érdemes rögzíteni azért magunkban: a föld víz képlete véges, a víztartalék nem korlátlan tehát nincs ingyen, ráadásul sok országban szenvednek hiányától. Ha szeretnéd csökkenteni az ökológiai lábnyomod, ne folyasd a vizet feleslegesen és ügyelj a csöpögő csapokra! Fogmosás közben, fürdéskor (ülőfürdő helyett zuhany!), mosogatáskor zárd el a vizet, amikor nincs égető szükséged rá. Hasznos tipp: ha két részes mosogatód van, akkor az egyik részében mosd át mosószerrel az edényeket (víz használata nélkül), a másikban pedig öblögesd el, ha csak egy mosogatórész van, akkor helyettesítheted az első (átmosó) fázist egy nagyobb műanyag lavórral is.

Ha megengedheted magadnak, szerelj fel a csapra valamilyen víztakarékosságot elősegítő fejet (kis gyerekek esetén érdemes), illetve szereltess fel takarékos vízöblítésű tartályt. Az is jó trükk, ha légkeveréses betétet vagy zuhanyzófejet használsz, mert ezek kevesebb vízhasználat mellett több víz érzetét keltik. Egyes mosógépeken már van, öko-gomb, amivel kevesebb vizet használ el a gép.

  1. Felesleges technikai berendezések

Egy újabb szuper technikai berendezés bevásárlása előtt érdemes elgondolkozni, hogy valóban szükségünk van-e az adott tárgyra. Fogjuk-e használni napi szinten, vagy a szekrény mélyén porosodik majd, mint az a sok egyéb csodadarab – a kenyérdagasztótól kezdve, a kávépörkölőn át, az elektromos fóliahegesztőig stb. Ezek előállításhoz ugyanis olyan anyagokat használnak fel, amelyek gyakran környezetkárósítóak.

Ha már itt tartunk, háztartási technikai berendezéseket is csak, akkor érdemes a hálózatra csatlakoztatni, ha tényleg használjuk is azokat. Jó tanács: ha teheted, használd a kezed a gépek helyett! Gyakran tűnik ugyanis hatékonyabb megoldásnak a botmixer vagy a turmixgép egy-egy sütemény- vagy palacsintatészta elkészítésekor, pedig lássuk be, nem nagy energia a pár tojást villával vagy habverővel felverni.

fozes_okologiai_labnyom_mini.jpg

  1. Főzz energiatakarékosan

A főzés során is érdemes odafigyelni, hiszen rengeteg felesleges energia mehet kárba. Fontos például ügyelni arra, hogy ne égessük feleslegesen a gázt, a kelleténél ne használjunk nagyobb lángot. Ne nyitogassuk feleslegesen a hűtő ajtaját, és semmiképp se hagyjuk nyitva hosszabb időre, mert ezekkel teljesen ok nélkül dolgoztatjuk a hűtőrendszert. A fűzésnél használt vízzel is fontos takarékoskodni, érdemes átgondolni, hogy a folyamatosan nyitva lévő csapból mennyi ivóvíz megy kárba, és mennyi megy valóban hasznos célra.

  1. Figyelj az élelmiszerek származási helyére

Azt gondolom, nem kell senkinek elmagyarázni, hogy miért érdemes jó minőségű ételeket venni, és miért fontos megvizsgálni az csomagolás hátulját (adalék anyagok, színező anyagok, tartósító szerek, esetleges allergén anyagok, kalória, zsír stb.) Az ökológiai lábnyom csökkentésének érdekében arra is érdemes nagyon ügyelni, hogy az adott élelmiszer előállítása hol történt, milyen messze a felhasználási helyétől, vagyis az otthonunktól. Minél messzebbről érkezik ugyanis egy étel, vélhetően annál több tartósítószert kellett hozzáadni, hogy ekkora utat meg tudjon tenni, nem is beszélve a szállítással járó emisszióról (káros anyag kibocsátás). Az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében érdemes tehát előnybe részesíteni a hazai, vagy legalábbis a környező országok termékeit.

elelmiszer_okologiai_labnyom_mini.jpg

  1. Zöldebb közlekedés

Szintén elég triviális, mégis fontos hangsúlyozni, hogy a személyautók nagy mértékben károsítják a levegőt. Mondani sem kell, hogy az autóhasználattal hagyja az átlag ember a legmélyebb ökológiai lábnyomot hagy maga után. A jelenlegi a  környezetszennyező anyagok jelenlétének egyik legfőbb oka a robbanómotorral működő közlekedő eszközök használata (pl. személyautó), amelynek üzemelésekor jelentős mennyiségű szén-dioxid (CO2) kerül a légkörbe. Habár az utóbbi időben egyre több típusú elektromos és hibrid autót lehet vásárolni, valójában ezeket még  mindig elenyésző mennyiségű ember használja, egyrészt mert elég dárgák, másrészt a legtöbb országban még nem épült ki a megfelelő villanyakumulátor töltőinfrastruktúra. Érdemes hozzátenni, hogy a villamosenergiával működő elektromos autó legyártása, illetve az energia előállítása sok esetben szintén környezetszennyező, tehát önmagában a hybrid vagy elektromos autók használata még nem teszi “zölddé” a közlekedést.

Annyit azért tehetünk a környezetünkért, hogy minél kevesebbet ülünk volán mögé, használjuk inkább a tömegközlekedést. Vagy, ami a legjobb biciklizzünk, már ha ez nem ütközik földrajzi korlátokba.

bicikli_okologiai_labnyom_mini.jpg

  1. Ökológiai lábnyom kicsinyítés - hagyd pihenni a mosógépet

A mosógép hasznos dolog, ez vitathatatlan, de azért érdemes minimalizálni a használatát, mivel rengeteg vizet és áramit fogyaszt. Három poló és két zokni miatt ne indítsd el a mosást. Jó tipp: ha teheted, válassz energiatakarékos mosógépet. Pozitívum, hogy ma már egyre több masinán található öko-gomb, amivel kevesebb vizet használ el a gép.

  1. Ne pazarold a villanyt

Szintén teljesen egyszerű, mégis sokan nem figyelnek oda rá. Ha nem tartózkodsz a szobában, ne égjen feleslegesen a villany, kapcsold le.  Önismétlünk, de nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy érdemes kihúzni a nem használt lámpák/állólámpák csatlakozóját a konnektorból. Hasznos lehet továbbá, ha lecseréljük a hagyományos villanykörtéket energiatakarékos izzókra.

  1. Ne halmozd fel a PET-palackokat

Az üdítős flakonokkal a legnagyobb probléma, hogy a műanyag nagyon lassan, vagy egyáltalán nem bomlik le a természetben, rontja az összképet és veszélyezteti az állatvilágot. A PET-palackok egyébként elvileg újrahasznosíthatóak, Magyarország nagy részén azonban nem működik jól a szelektívgyűjtés rendszere, ezért csak a célra kialakított szemétgyűjtő helyekre viheti az ember a PET-palack hulladékot. Ám ezt valójában nagyon kevesen teszik meg, a műanyag flakonok töredékét, csupán 7-8%-át hasznosítják újra, maradék pedig tovább károsítja a környezetet – olvasható a vizmegoldas.hu portálon.

Mivel Magyarországon sok helyen jó minőségű a csapvíz ihatunk, általában teljesen felesleges bolti vizet fogyasztani. Ökológiai lábnyomod csökkentése érdekében, ha útnak indulsz a nagy melegben, tölts tele egy kulacsot csapvízzel vagy citromos vízzel.

  1. Vigyél szatyrot a bevásárláshoz

A nejlonzacskó mindig rosszkor van rossz helyen, otthon térdig gázolunk benne, a boltban pedig sosincs nincs nálunk. Amellett, hogy teljesen feleslegesen verünk el rá 50-100 forintit bevásárlásonként, még a környezetet is kárósítjuk a folyamatos felhalmozással. A nejlonzacskó előállítása környezetszennyező, ráadásul nem bomlik le, de ami a legrosszabb, hogy a legtöbb el sem jut a hulladéklerakóig, hanem szélnek ered, és szálldos, amíg földet nem ér. Sajnos manapság szinte bárhol találkozhatunk vele, akár egy játszótér homokjában, de a fatetején a madárfészekben landolva, vagy egy szántóföldön a talajba fúródva…

Picit öreges szokásnak tűnik, - de annál hasznosabb és ökológiai lábnyom csökkentő - a bevásárlás előtt szatyrokkal (még jobb, ha textil) felszerelkezni.

  1. Ne használj túl sok papírt

Ha van egyértelmű előnye a számítógép elterjedésének, az az, hogy így csökkent papírhasználat. A problémát azonban ez nem oldotta meg, mivel a papírt nem csak írás/olvasáskor használjuk, hanem a háztartásban is. Csökkenheted ökológiai lábnyomod, ha a papírtörlő helyett mosható konyharuhát, papírzsebkendő helyett pedig textilkendőket használsz.

  1. Hanyagold az előre csomagolt élelmiszereket

Ott vannak például a kompaktul összerakott salátamixek, az egészséges életmód juthat róluk eszünkbe, de ha belegondolunk, sok szempontból ártunk megvételükkel, mélyítjük ökológiai lábnyomunkat. Érdemesebb a mixben benne lévő alapanyagokat külön-külön beszerezni, még ha ez több idővel is jár.

 csomagolas_okologiai_labnyom_mini.jpg

Ha sehogy sem lehet elkerülni a csomagolást, érdemes a csomagolóanyag mennyiségét és minőségét megvizsgálni. Ne járuljunk hozzá a felesleges műanyag pazarláshoz, ha tehetjük, mindenképp vásároljunk friss terméket, és elvitel esetén ne kérjünk műanyag zacskót vagy dobozt.

  1. Takarékoskodj a sütőolajjal

Meghökkentő adat: egy átlagos háztartás évente mintegy 35-40 liter étolajat használ el, ennek egy részét ugyan együtt fogyasztja el az étellel (egy része a sütés során elpárolog), de így is egy átlagos négytagú családnak hozzávetőlegesen évi 7-8 liter elhasználódott sütőolajtól kell valamilyen módon megszabadulnia.

Próbálj meg minél kevesebbszer önteni az olajos flakonból. Gyűjtsd egy kis edénybe a főzés után megmaradt el nem használt sütőolajat, és a következő főzésnél azt használd. Az is jó, ha nem mosod el a serpenyőt azonnal sütés után, hanem a legközlebbi alkalommal újra felhasználod az olajat. 

  1. Locsolj esővízzel, redukáld ökolábnyomod

Ha kertes házban élsz, a kertben is találhatsz környezetbarát, fenntartható megoldásokat. Ökológiai lábnyom csökkentő, ha a kert öntözéséhez például az ivóvíz helyett használhatsz összegyűjtött esővizet, illetve újrahasznosíthatod a háztartásban összegyűlő ún. szürkevizet (háztartási szappanos víz). A szürkevíz gyűjtéséről és újrahasznosításáról a http://www.eautarcie.org/hu oldalán olvashatsz egy nagyon részletes és hasznos magyar nyelvű útmutatót.

  1. Hasznosítsd újra az életmaradékot

A komposztálásnak az előnye, hogy a korábban szemétté minősített ételmaradékok nagy részét újra tudjuk hasznosítani. Számos családi háznak van saját komposztálója és egyre több társasház hoz ilyet létre a közös kertben. A komposztálás nem túl bonyolult, annyi csak a dolgunk, hogy a főzés során keletkezett maradékot egybe gyűjtsük, majd kivigyük a komposztálóba. Alkalmasak a komposztálásra a zöldség- és gyümölcsmaradékok (kivéve a déligyümölcsök). Nyugodt szívvel bedobhatjuk a komposztba a tojáshéjat, a szobanövényekről levágott leveleket, a kávézaccot és a teafiltert is, de a hőkezelt ételmaradékok inkább ne kerüljenek bele. Az ételmaradékok újrahasznosításának további pozitívuma, hogy nagyon jó minőségű földet kaphatunk, ha a komposztot beleforgatjuk a talajba.

komposzt_okologiai_labnyom_mini.jpg

Ha még nincs otthoni komposztálód, a kertvarazsmagazin oldalán megtanulhatod, hogyan lehet lépésről lépésre komposztálót készíteni.

  1. Madárbarát kert, permetezés helyett

Ha madáretetőket helyezel el a kertben, azzal nemcsak az énekes madaraknak kedvezel, de a növényeid is hálásak lesznek, mivel így természetes módon, permetezés nélkül óvhatod a kerted a kártevőktől. A madarak leginkább a magokat, például madárszotyit szeretik, de tehetsz az etetőbe almát, és zsineggel felköthetsz az aljára fél diót is, kis-állatkereskedésben lehet magkeveréket kapni, viszont kenyérmorzsát semmiképp se rakj bele. Ha szeretnél elmélyedni a témában, ajánljuk figyelmedbe „A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület” honlapját (mme.hu), ahol szakszerű tanácsokat olvashatsz az etetéssel kapcsolatban.

madarak_okologiai_labnyom.jpg

 

Elsőre soknak tűnhet ennyi, és főleg ennyire sokféle tanács, és persze nem is lehet az összeset rövid idő alatt beépíteni a mindennapjainkba. Érdemes ezért eleinte kiválasztani azokat, amelyek számodra valamiért szimpatikusak, vagy, mert a legkönnyebben megvalósíthatóak, vagy mert kihívást találsz bennük. Próbáld meg ezeket betartani, ha megy, próbálj ki újakat. Hidd el, érezni fogod az eredményét – a pénztárcádon, a környezeteden és a közérzeteden is.

Vágj bele minél hamarabb az ökológiai lábnyomod csökkentésébe!

Szólj hozzá

okologiai labnyom ökológiai lábnyom ökológiai lábnyom csökkentése környezettudatosan otthon környezettudatos kertek környezettudatos életvitel Ökológiai lábnyom csökkentése 21 nagyszerű tipp