2015. aug 01.

A klímaváltozástól retteg a világ - felmérés

írta: judit.ivanyos
A klímaváltozástól retteg a világ - felmérés

A klímaváltozástól félnek legjobban az emberek, azt követi az instabil gazdasági helyzettől és az ISIS tevékenységétől való rettegés – derül ki egy nemzetközi felmérésből.

climate-change.jpg
A Pew Research Center 2015 tavaszán egy nemzetközi felmérést végzett, azzal kapcsolatban, hogy melyek azok a világszintű problémák, amelyek a legjobban aggasztják az embereket. Mintegy 40 országban végezték el a felmérést (Magyarországban nem) és több mint 45 ezer embert kérdeztek meg. A 40-ből 19 országban a klímaváltozást jelölték meg a válaszadók legégetőbb problémának.

Az eredmények azt mutatják, hogy az aggodalmakat régiós, helyi problémák határozzák meg, például a melegebb éghajlatú országokban a klímaváltozástól, míg a csőd közelében lévő államokban a gazdasági instabilitástól tartanak a legjobban.

A klímaváltozás az élen

A klímaváltozástól leginkább a latin-amerikai, illetve az afrikai országokban félnek. A latin-amerikai országok lakosainak 61%-a tartja nagyon aggasztó jelenségnek a problémát. Brazíliában és Peruban még magasabb ez az arány, a válaszadók 75%-a szerint nagyon súlyos a probléma. Burkina Fasoban pedig még ennél is többen félnek a jelenségtől, a megkérdezettek 79%-ában kelt komoly félelmet a klímaváltozás.

Az ISIS-től fél a fél világ

A világ másik része pedig az ISIS tevékenységétől tart a legjobban. A libanoni válaszadók 84%-a szerint az Iszlám Állam súlyos problémát jelent, persze ez nem is meglepő, hiszen a csoport a térségben fejti ki tevékenységét. Ugyanakkor az ISIS szerepel az első helyen az USA-ban (68%), Ausztráliában (69%) és az Egyesült Királyságban is (66%).

Gazdasági összeomlás?

Az instabil gazdasági helyzet szintén hatalmas félelmet kelt világszerte. Számos országban, köztük – az éppen a súlyos gazdasági válságban lévő – Venezuelában, Szenegálban és Tanzániában is az első helyen szerepel a probléma.

A kérdőívben Irán atomprogramja is szerepelt, amelytől viszonylag kevesebben rettegnek (a felmérés az atomprogram leépítésről szóló egyezmény megkötése előtt készült). Mindössze az USA, Spanyolország és Izrael megkérdezettjei tartják nagyon aggasztó kérdésnek, és csupán egyetlenen egy helyen szerepelt az első helyen a probléma, pont a legérintettebb Iránban.

Nagyhatalmi törekvések

Az Oroszország és szomszédjai közti feszültségek, illetve Kína területi vitái a környező országokkal továbbra is regionális aggodalmakat gerjesztenek. Az Ukrajnában élő válaszadók 60%-a és a Lengyelországban élő megkérdezettek 44% „nagyon aggódik” a Moszkvával való feszültségektől. Ugyanakkora az USA-ban (44%), Franciaországban (41%), az Egyesült Királyságban (41%) és Németországban (40%) is félelmet kelt Oroszország nagyhatalmi törekvései.

A kibertámadások pedig főként az Egyesült Államokban okoznak aggodalmat, az amerikai megkérdezettek 59%-a nagyon aggódik a problémától. A felmérést egyébként közvetlenül a Sony Puctures elektronikus levelezésének a feltörése és kiszivárogtatása után végezték, amivel az amerikai kormány Észak-Koreát vádolta. A probléma Dél- Korában is aggodalmat szül, a kibertámadásoktól való félelem szerepelt a második helyen (55%) az ISIS után (75%).

A felmérés azokra összpontosított, akik azt jelölték meg, hogy „nagyon aggódnak” egy kérdés miatt. A közvélemény-kutatást 2015. március 25 és május 27. között végezték.

Szólj hozzá