2015. aug 19.

Elkerüljük a szmogtengert - biciklivel Keletitől a Nyugatiba

írta: Ivanyos Juci
Elkerüljük a szmogtengert - biciklivel Keletitől a Nyugatiba

20150817_181325_1.jpgGyakran járok biciklivel, főleg a melegebb hónapokban. Ezzel megspórolom a havi BKV bérlet árát, sportolok kicsit és sokszor gyorsabban odajutok helyekre, mint az állandóan dugóba ragadó buszokkal vagy a csiga lassú villamosokkal.

Ha Budapesten biciklizel, egy dolgot mindenképpen el kell fogadnod: nincs mindenhol bicikliút, sőt általában nincs bicikliút.

Van az a típusú biciklista, aki az országúti bringájával tűzön, vízen, szmogon a száguldó vagy éppen összetorlódó autókkal teli úton is simán átteker. Vannak azonban a komótosabb, óvatosabb, kényelmesebb típusok, akik ódzkodnak a többsávos utaktól, de a gyalogosat sem szívesen kerülgetik.

Én a második kategóriába tartozom. Régebbi típusú, női vázas, kicsit mindig zörgő, nem túl gyors kerékpárral rendelkezem, éppen ezért legszívesebben elkerülöm a szuper forgalmas utakat. A Körutat és a Rákóczi utat például kifejezetten utálom, mivel nincs biciklisáv, folyamatosan sávokat kell váltani, tele van buszokkal, állandóan rádudálnak az emberre, nem beszélve az arcodba áramló benzingőztől. Éppen ezért, folyton keresem az alternatívákat, hogy elkerülhessen a tömött szmogtengereket.

Egy jó és viszonylag gyors Keleti–Nyugati útvonal, ha az Izabella utcán megyünk keresztül. Érdemes a Keletitől elindulni nyugatra a Rákóczi úttal párhuzamos mellékutcán, például a Munkácsi utcán, ott egy nagyon keveset kell tekeregni, amíg az Izabellára jutunk. Az Izabella nagy előnye, hogy sokkal kevésbé forgalmas, mint a Nagykörút, nem túl keskeny és biciklisáv is fel van festve. Az Izabellán végig tekerve már egyenes az út egészen a Podmaniczky utcáig. Valamelyik közelben lévő lámpánál át tudunk menni a másik oldalra, itt akár a járdára is rámehetünk, mert 10-20 méteren belül jobb kéz felé lesz egy kis átkötő út, ami a Podmaniczky utcát és a pályaudvart köti össze – itt szerencsére biciklilekötő korlátokat is találunk. A peronok innen pár lépésre találhatóak, de az aluljáró is közel van.

Megjegyzés: a bejegyzés megjelenése után többen jelezték, hogy az Izabella utcán nincsen biciklisáv. Megnéztem, tényleg nincs, az utca két párhuzamos utcáján viszont van (Vörösmarty utca, Rózsa utca). A tévedésért elnézést kérek.

Érkezett egy másik visszajelzés, ami a járdán való biciklizést firtatta. Mint írtam, a gyalogosokat sem szívesen kerülgetem, tehát rám ez nem is jellemző, és valóban nem is szabályos, de a valóságban mégis akadnak olyanok, akik rámennek a járdára. Itt van egy cikk arról, hogy mennyire nehéz betartani San Franciscóban biciklisként a szabályokat. A biciklisek úgy döntöttek egy napon, hogy minden, apró szabályra odafigyelve közlekedtek. Nagyon hamar komoly forgalmi dugót okozva ezzel - olvasható a cikkben.

Ezzel természetesen senkit sem szeretnék arra buzdítani, hogy hágja át az előírásokat. Tapasztalatim szerint Budapesten is vannak gondok (ez nem azt jelenti, hogy ugyanaz lenne a helyzet, mint az amerikai nagyvárosban), csak azt, hogy szerintem sok változtatásra lenne még szükség, hogy jól lehessen ebben a városban biciklivel közlekedni. Az utóbbi években egyébként számos pozitív változás történt, és az lenne a jó, ha ez a jövőben folytatódna.

Szólj hozzá