2015. aug 21.

Gyüttment Fesztivál augusztus 27-30-ig

írta: Szánthó Erika Emma
Gyüttment Fesztivál augusztus 27-30-ig

Szeretne madárfüttyre ébredni? Tücsökszóra cserélni a körúti szirénát? Szomszédok helyett barátokra vágyik? Szeretné anyaföldbe túrni a kezét, vagy ebédelni valami finom hazait?
feszt.jpgItt az ideje visszatérni vidékre, és új életet kezdeni! Legalábbis így hirdeti magát a Gyüttment Fesztivál, mely a Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány szervezésében augusztus 27 és 30 között Csobánkapusztán kerül megrendezésére.

A programból:

- A Felelős Gasztrohős a Csobánkai közösségi konyhában bemutatja mitől lehet fenntartható és fair egy étterem.
- A Kisközösségek Átalakulása programban 16 hazai alulról szerveződő közösség, a legkülönfélébb háttérrel (tanyasi, falusi, városi és nagyvárosi lakóközösség, hajléktalan emberek szövetkezete, lakótelepi egyesület, cigánytelepen működő közösségfejlesztő munkacsoport, budapesti kertvárosi önszerveződés) a következő témákban osztja meg tapasztalatait: a helyi gazdaság élénkítése, a helyi élelmiszer ügye, a megfelelő technológiák alkalmazása. És keresik a választ a következő kérdésekre: vajon mit tudunk tenni azért, hogy a város és a vidék kapcsolata megerősödjön? Hogyan fest szerintünk egy fenntartható világ? Hogyan találhatjuk meg benne mindannyian a magunk szerepét, s hogyan fejlődhetünk?
- Főzőverseny. Az első alkalommal megrendezésre kerülő 'idény főzőversenyen' a feladat egyszerű: egy kosár meglepetés alapanyagból kihozni a legtöbbet a konyhán.
- Ági, aki racka juhokat tart tanyáján, hogy gyapjukból ruhát és különféle használati tárgyat készítsen. Ki lehet próbálni, hogyan lehet belőle rokkán fonalat fonni, felgombolyítani, majd szövőszéken szövetet szőni.
- Székely Gyöngyvér előadása, mely áttekinti azokat a biológiai növényvédelmi lehetőségeket, amelyek ma a magyar termelők rendelkezésére állnak és betekintést nyújt a legújabb kutatási irányokba.
- Házépítés háromszázezer forintból. A budapesti születésű Balázsnak elege lett a tömegből, büdösből, és az értelmetlen mókuskerékből. Barátaival két és fél éve hagyták maguk mögött a várost. Négy és fél hektáros kis gazdaságukban van erdő, kaszáló, némi kukoricás, sokféle haszonállat, saját maguknak ásott kút, néhány kis lakó- és melléképület, nincs viszont hitel, közmű, aszfaltút.
- Gömörszőlősről érkezik Gyulai Iván, aki bemutatja, hogy miképp is lehet környezetkímélő módon művelni kertjeinket.

Ezenkívül  a szervezők ígérik, hogy Csobánkapusztán mindent megtesznek azért, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal üzemeljenek: komposztvécéik vannak, a szürke vizet újrahasznosítják, sörkollektorral aszalnak és szárítanak, csak lebomló anyagokkal tisztálkodnak és tisztítanak, természetes építőanyagokkal dolgoznak, napenergiával világítanak.

További információ a Fesztivál facebook oldalán.

Szólj hozzá