2015. aug 24.

Elkészült a klímafigyelő óriástorony

írta: Ivanyos Juci
Elkészült a klímafigyelő óriástorony

31-amazon-tower-reuters.jpg    Forrás: http://www.independent.co.uk/

Megépült a klímaváltozást tanulmányozására létesített szuper magas megfigyelőtorny, amely az Amazonas-medencében található – értesült az MTI. Az amazonasi megfigyelőtorony (Amazon Tall Tower Observatory) építését Brazília és Németország fizette fele-fele arányban.

A torony 325 méter magas, 24 méterrel Eiffel-tornyot pipálja le Eiffel-tornyot. A megfigyelő tornyot Manuas városától 150 kilométerre északkeletre, az esőerdőben építették fel. Az épületben lévő eszközök az üvegházhatású gázokkal, aeroszol-részecskékkel és az időjárással kapcsolatos adatokat fognak gyűjteni a bolygó egyik legnagyobb összefüggő esőerdejében.

A torony magasságának köszönhetően a kutatók több száz kilométeres távolságig tudják majd nyomon követni a légtömegek változását és mozgását.

Hogy miért pont itt épült fel? Az amazonasi esőerdő a világ egyik legérzékenyebb ökoszisztémája; fontos szerepet játszik a klímaváltozásban, mivel a növekvő fák elnyelik az üvegházhatású szén-dioxidot, majd rothadásuk, elégetésük során visszaengedik azt a légkörbe. A tornyot a régió már létező, kisebb megfigyelőtornyainak hálózatába fogják integrálni.  

 

Szólj hozzá