2015. aug 26.

Magyarország zászlóvivő lett. Le a génmódosítással!

írta: Ivanyos Juci
Magyarország zászlóvivő lett. Le a génmódosítással!

gmo-milk-dangers.jpgMagyarországon megalakult GMO-mentes egyesület, az EU-ban az elsők között vagyunk. Már ősszel meghozhatják azokat a jogszabályokat, amelyek lehetőséget adnak a génmódosításmentes (GMO-mentes) termékek megjelölésére.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára augusztus 22-én az M1 csatorna reggeli műsorában azt mondta, hogy jelölt áruk (tejes dobozok) kerülhetnek majd a magyar boltok polcaira, hogy kockázatmentes termékekhez juthassanak hozzá a vásárlók. Hozzátette: később ezt a fajta termékmegjelölést európai szinten is össze kell hangolni, de ha Magyarország "zászlóvivőként" ezt meg tudja lépni, akkor új piaci szegmenst tudnak elhódítani, amellyel piaci előnyre tudnak szert tenni, és a gazdák versenyképességét ezzel is növelni tudják.

Az államtitkár részt vett egy GMO-os konferencián, amelyen számos európai miniszter is jelent volt, az országok egyetértenek abban, hogy jelölni kell a GMO-mentes termékeket. „Elvi egyetértés van, ugyanakkor a gyakorlati megvalósítás sok kérdést felvet. Azon dolgoznak ma már a tudományegyetemek, kutatóegyetemek, hogy hogyan találják meg azokat a pótlásokat, amellyel ki tudjuk váltani a szóját. Csak Magyarországon 750 ezer tonna szóját használnak fel, így a megoldást nem lehet megúszni” – magyarázta.

Egyesület a GMO-mentes Magyarországért

Magyarországon az elsők között alakult meg a GMO-mentes egyesület – olvasható a kormany.hu-n. A 11 tagú szervezet létrejöttét Nagy István a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. dabasi székhelyén jelentette be július 20-án.

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta, hogy már az alaptörvény is rögzíti, hogy Magyarország GMO-mentes övezet szeretne lenni, így az EU-ban nem véletlenül hazánk volt a zászlóvivője a kételkedőket is meggyőzni igyekvő mozgalom elindulásának. Hozzátette, hogy Magyarország ratifikálta először a GMO-mentességről szóló egyezményt, majd „saját hatáskörben” első lépésként kitiltotta a génmódosított anyagokat a köztermesztésből. „Itt azonban nem állhatunk meg, tovább kell menni; célunk, hogy először a hús, a tej, a tojás, a hal és a méz váljon GMO-mentessé, majd a lehető legtöbb élelmiszer” – fejtette ki.

Az egyesület célja a magyar mezőgazdaság versenyképességének megteremtése a hazai és export piacokon, közreműködik a GMO-mentes élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítésében, s azt is szem előtt tartja, hogy mind több tag és támogató csatlakozzon e törekvéshez – mondta.

Nagy István elmondása szerint a kutatóknak, a termelőknek és a forgalmazóknak közös erőfeszítéseket kell tenniük a továbbhaladás érdekében. Már itt is megemlítette a génmódosított szója kiváltásának problémáját és a folyamatban lévő kísérleteket. „Új fehérje-programot kell hirdetnünk, s valószínűleg már a feledés homályába merült takarmányozási módszerekre is szükség lesz ahhoz, hogy a lehető legszélesebb körben valóra váljon a GMO-mentesség” – húzta alá.

"Jogunk van a GMO-mentességhez"

„A fogyasztóknak alapvető joguk, hogy nyomon követhessék az asztalukra kerülő élelmiszerek útját, s ellenőrizhessék azok génmódosítás-mentességét” – jelentette ki Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. (az egyik alapító cég) vezérigazgatója. Aki azt is elmondta, hogy a GMO-mentes Magyarországért Egyesületet olyan szervezetek, gazdák, illetve természetes személyek alapították, akik a mezőgazdaságból, a mezőgazdaságért élnek.

Koppány György tudományos szakértő egyebek mellett arról beszélt, hogy kutatócsoportok vizsgálják: okoznak-e betegségeket, s ha igen, milyeneket a génmódosított élelmiszerek. Egyes vélemények szerint akár az allergiás, vagy a rákos megbetegedések egy része is a „szennyezett” anyagokat tartalmazó élelmiszerekre vezethető vissza – tette hozzá.

Kulik Zoltán, a vendéglátó, s szintén a mozgalom egyik „szülőatyjának” számító Vitafort Zrt. vezérigazgatója azt mondta az MTI-nek, hogy a GMO-mentes Magyarországért Egyesület iránt hatalmas az érdeklődés, így egy hónapon belül akár többszörösére is duzzadhat a tagok száma.

Szólj hozzá