2015. sze 23.

Kézműves, egészséges és Csendes

írta: Szánthó Erika Emma
Kézműves, egészséges és Csendes

A Csendes Létteremben kezdődik a cikk, a tárgyak szinte túlfolynak a helyiségen: gólya, egy próbababa, arrébb egy sárga kacsa, egy műláb, kocka, csillár, útjelzőtáblák. Gőzt lök ki a kávégép, éles hang tölti be a teret, kávéfelleg takarja az első bekezdés egy részét.

csendes_m_3.jpg

A Csendes belső tere

Babos Bertalan Zsili, a hazai romkocsmafestészet egyik legismertebb képviselője fogta a Fekete-fehér Pisti című tervezőgrafikus diplomamunkáját, kinyitotta, ötletelt vagy fél órát, így született meg a Csendes belső tere, melyet legegyszerűbben talán a tárgyak eredeti kontextusuktól való elszakításával tudunk leírni. Bíró Gergő szerint, aki a nyitás óta a Csendesben dolgozik, nagyon is intenzív képzőművészeti installáció lett: „van, akit felkavar, és persze van, akit éppen megnyugtat, de mindenképpen erős hatást vált ki.” Olyannyira erőset, hogy a tulajdonosoknak eddig még nem kellett reklámra költeni, állandó a telt ház, a Csendes híre szájhagyomány útján terjed.
csendes_1.jpg
csendes_2.jpg
Miért a 12 ökoMajom?

- Nemrég két új vállalkozás is nyílt a Csendes égisze alatt: A Pesti Szatócs, mely hazai alkotók munkáit kínálja, és a CsendesM, ahol alapvetően húsmentes, többnyire cukormentes, kérésre vegán ételeket készítenek
- A CsendesTárs nyerte el tavaly a főváros legszebb terasza címet
- (tyűha és nahát).
csendes_tars_terasz_2.jpg

A család

A „Csendesek” az Astoria és az Egyetem tér között szinte egymás mellett helyezkednek el, nem véletlen -mondja Bíró Gergő- így erősítik egymást. Télen a legrégebbi Csendes van a középpontban, de amint jön a meleg, a Károlyi kert bejáratánál ott a CsendesTárs kávézó és borbár, mely 2014-ben elnyerte a Budapest legszebb terasza címet, mellette rögtön a nemrég nyílt A Pesti Szatócs, arrébb a Henszlmann utca elején pedig a szintén új tag, a CsendesM. A Szatócs Bíró Gergő szerint azért is volt jó ötlet, mert sok boruk kistermelői, a vendégek többször jelezték, hogy a megfelelő ár-érték arányban szívesen vennének belőlük, ahogy a Létterem kézműves bögréiből is, amelyeket -elmondása szerint- így már ellopni sem kell.
A bolt amúgy Gergő szívügye, a bútorok készítésétől a festésen át minden saját maga csinált, ahogy ő találta meg a bolt profiljához passzoló magyar alkotókat is, többek között a VLMI Produktívet, a kemény fával dolgozó TimberTomot, a keramikus Kezemurát, Hídvégi Petrát, de együtt dolgoznak a Sérültekért Alapítvánnyal és a Lámpás '92 Alapítvánnyal is. A bolt különlegessége, hogy nem egyszerű shop, van mód arra is, hogy bárki igény szerint készíttessen magának valamit. Volt már lakberendezői megbízásuk, de olyan is, hogy az egyik megrendelő Berlinben hallott a Pesti Szatócsról.
csendes_szatocs_1.JPG

csendes_szatocs_4.jpg
CsendesM

És akkor ott a CsendesM. Ami nekünk nagyon tetszik: az étlapon található külön vegán szekció, az egészséges ételek széles választéka a napi menüben, a kedves kiszolgálás, a napi sütemény, a gluténmentes ételek jelölése, és az apróságok: például a dióból, mandulából, kakaóból gyúrt energiagolyó, a mézmentes vegán ételek, és hogy elvitel esetén olyan szépen feldíszítik nekünk az ételt.
csendes_m_1.JPG
csendes4.jpg
A képeket a Csendestől kaptuk.

Szólj hozzá

kézműves gluténmentes csendes vegán borbár