2015. sze 25.

Kerítés helyett Körítés!

írta: Ivanyos Juci
Kerítés helyett Körítés!

korites_gasztrohet_maskepp_fb_event_cover.jpg

Tudod mi az a teff? Hallottál már a nigelláról? Ettél már töltött sambusát? Ha nyitott vagy az új ízekre, akkor a KÖRÍTÉST neked találták ki.

"Ne csak a kerítést lássa!" - ütős felhívással indul a szeptember 28-én startoló - menekülteket bevonó - gasztrónómiai rendezvénysorozat.

01_korites_gasztrohet_maskepp_foto_artemisszio_alapitvany.jpg

Az Artemisszió Alapítvány két civil közreműködésével egy hétig a gasztronómián keresztül mutatja be a hazánkba érkező menekültek kulturális hátterét. Egy hétig négy ország - Szíria, Afganisztán, Szomália és Eritrea - jellegzetes fogásait kóstolhatják meg 10 budapesti vendéglátóhelyen. A projektben különböző kulturális hátterű résztvevők - közülük több éve itt élő menedékkérők - is segítettek.

A Norvég Civil Támogatási Alap támogatta projekt Boda Judit és Gyárfás Eszter építészek ötlete volt, ők keresték meg az Artemisszió Alapítványt, hogy segítsen a megvalósításban. Az alapítvány tevékenységének fő profilja és a KÖRÍTÉS hét célja a különböző kultúrák közötti kapcsolatteremtés, ebben az esetben a gasztronómia segítségével.

06_korites_gasztrohet_maskepp_mangacowboy_foto_peter_anna.JPG

Az ötlet a 2010-ben alapított, azóta sikeresen működő Conflict Kitchen mintájára épül, amely az USA-val háborúban álló országok konyháját mutatja be (Afganisztánnal kezdtek).

A Körítés szervezése során az említett országokból származó hazánkban élőket kerestek meg, ők segítettek a menük kialakításában és tanácsokat adtak az ételek megfelelő elkészítéséhez. Ahogy Schile Péter, a Manga Cowboy séf-tulajdonosa fogalmaz, a pontos receptek megszerzése nem feltétlenül volt egyszerű, hiszen az elérhető források kis mértékben foglalkoznak ezekkel a konyhákkal, a megszerezhető információ pedig sokszor hiányos. Így nem volt könnyű a feladat, például ő is sokáig kísérletezett a szomáliai mézes zsemlével, de végül megérte, mert egy teljesen ismeretlen ízvilág lett a végeredmény.

04_korites_gasztrohet_maskepp_mangacowboy_foto_peter_anna.JPG

A résztvevő vendéglátóhelyek jellemzően egy nemzet több fogását is beépítik a menüikbe, de van ahol a héten mind a négy nemzet ételeiből is kóstolhatunk, érdemes így több helyet is meglátogatni, vagy akár ugyanoda többször is visszatérni. A mézes zsemléhez hasonló, a többség számára teljesen ismeretlen gasztronómiai élményre a következő éttermekben lehet számítani szeptember 28 és október 4 között: Anker Klub, Castro Bistro, Dzsángó, Édes Sári, Finomító Kantin, Kisüzem, LEVES., Manga Cowboy!, Pékműhely, Tranzit Art Café.

05_korites_gasztrohet_maskepp_mangacowboy_foto_peter_anna.JPG

A programot egy az Anker Klubban megrendezett hétvégi esemény zárja, ahol a négy nemzet egy-egy ételét újra meg lehet kóstolni. A zárórendezvényen a külünböző kultúrákból érkező (köztük menedékkérő) résztvevők is ott lesznek.

A fogásokról és a programról bővebben az esemény weboldalán és Facebook-oldalán tájékozódhat.

Szólj hozzá