2015. okt 07.

Tű, cérna – világbéke!

írta: Ivanyos Juci
Tű, cérna – világbéke!

varro13.jpg

„Szúrd… de lassabban” – nem, ez nem egy csoportos belövés alkalmával hangzott el, hanem egy varróworkshopon a környezettudatos Cargonomia központban szerda délután.

varro7.jpg

Harmadik alkalommal szervezte meg a kis csoport a közös varrást, ahol most sapkát és kézmelegítőt készítettek. A workshopon körülbelül tizenöten vettek részt, ami egyébként soknak mondható, tekintve, hogy egyáltalán nem hirdetik túl magukat. Az első alkalmak szájhagyomány útján szerveződtek, de erre a workshopra már egy Facebook-eseménnyel is beújítottak.

„Bárkit szívesen látunk, a tudás egyáltalán nem szempont. Mindenkinek segítünk megtanulni varrni” – mondták a szervezők. Az asztal körül öltögetők között voltak kezdők, akik az alapöltéseket itt sajátították el, de voltak komolyabb gyakorlattal rendelkezők is.

varro4.jpg

Miért a 12 ökomajom?

„Nagyon jó kikapcsolódás, de ezen felül nagyon sok más társadalmi és környezeti haszna is van egy ilyen alkalomnak, illetve annak a szellemiségnek, amit képvisel" – mondta Máté, aki második alkalommal vett részt a workshopon. Ő is kezdő, most tanul varrni a többiektől. Mint mesélte, egyébként humánökológiát tanul. "Környezeti szempontból például hosszú távon csökkentené a pazarlást és a folyamatos fogyasztási kényszert, ha minél többen megtanulnának varrni, és a kidobás helyett inkább megjavítanák tönkrement ruháinkat. Társadalmi szempontból még ha csak egy kicsit is, de csökkenti a kiszolgáltatottságot azoktól a gigastruktúráktól, amiknek egyre inkább rabjai vagyunk a modern társadalmakban"  fejtette ki. 

varro8.jpg

A fenntarthatóság szempontja azért is érvényesül itt, mert újrahasznosított anyagokból dolgoznak. A varráshoz minden szükséges dolog a helyszínen biztosított, de természetesen lehet saját alapanyagból vagy saját eszközzel is dolgozni.

Mint a fonóban…

„Varró világbéke” – hangzott a magától értetődő válasz a kicsit béna „mi a célotok?” kérdésemre. Mint mesélték, amikor belelendülnek, néha még énekelni is szoktak, mint régen az asszonyok a fonóban.

varro6.jpg

„Hosszú távú célunk, hogy legyenek varrógépeink, szövetkezeti rendszerben működtetnénk, de a részletek még kidolgozásra várnak” – fordította komolyra Sári, az esemény egyik szervezője.

varro3.jpg

Aki lemaradt volna, ne aggódjon, a következő hónapokban még lesznek varróworkshopok, az események időpontjáról a Facebook-oldalunkon lehet majd tájékozódni.

varro11.jpg

A varróműhelyeknek egyébként a Dembinszky 32-ben található Cargonomia központ ad otthont. A Cargonomiáról röviden azt lehet tudni, hogy három, társadalmi és környezeti szempontból felelősen működő szervezet közti együttműködésből jött létre. Az egyik a Cyclonomia csináld magad kerékpárműhely; a másik a biozöldségeket termelő és azokat dobozrendszer segítségével elosztó Zsámboki Biokert; a harmadik a fenntartható városi közlekedés elkötelezett híve, a Kantaa teherbiciklis futárszolgálat. Remélem, még lesz alkalmunk ezekről a kezdeményezésekről külön cikkekben is beszámolni.

Szólj hozzá

újrahasznosítás varrás fenntarthatóság varróműhely