2015. nov 07.

Lesújtó jövőkép - a föld országainak kétharmada lő túl kapacitásain

írta: Ivanyos Juci
Lesújtó jövőkép - a föld országainak kétharmada lő túl kapacitásain

huella-ecologica.jpg

A legfrissebb nemzetközi Túllövés Index szerint a föld országainak majd 60%-a túllő biológiai kapacitásain, vagyis fogyasztása meghaladja megújuló energiatermelését. Sajnos Magyarország is a túllövők közé sorolható.

A Túllövés Index (Overshoot Index) egy olyan nemzetközi felmérés, amely azt vizsgálja, hogy egy ország milyen mértékben képes fenntartani magát megújuló erőforrásaiból. Azt nézik, hogy az egy főre jutó fogyasztás mértéke hogyan aránylik az egy főre jutó biológia kapacitáshoz.

A legfrissebb indexet 2015. április 2-án tették közzé Global Footprint Network (ökológiai lábnyom hálózat) adatai alapján. Az adatok kifejezetten lesújtóak: 105 országnak fogyasztása  meghaladja megújuló energiatermelését. A vizsgált 140 országból az első helyen Kína, azt követi az Egyesült-Államok, majd India következik, Magyarország szintén túllövő, nagyjából a sor közepén, a 69. helyen szerepel.

Továbbá számos ország nagyon közel van a kritikus szinthez, valószínűleg hamarosan – a népességnövekedésnek köszönhetően - ők is beállnak majd a túlfogyasztók  népes sorába. A legmeglepőbb, hogy Afrikai – ahol egyébként relatíve a legalacsonyabb a fogyasztás – közel van ahhoz, hogy “túllövőnek” legyen minősíthető.

Az látszik, hogy globálisan a fogyasztás szintje 50%-kal haladja meg a megújuló termelés szintjét. A részletes táblázatot itt találod.

Szólj hozzá

ökológiai lábnyom overshoot index Global Footprint Network