2016. jan 27.

A vasárnap próbálható organikus textil

írta: Szánthó Erika Emma
A vasárnap próbálható organikus textil

(Az ember hibátlanul akarta végezni a dolgát, elhatározza hát, hogy ezentúl fenntartható módon él, mulat, költekezik, és abban a szent pillanatban elkezdődtek a kalandjai).

Magyarországon ritka az organikus textil. Ez már az ökofilmklubban is felmerült, elsőként amikor levetítették a Greenpeace Detox kampányának kisfilmjét, melynek egyik legfőbb üzenete, hogy a divat színével a legtöbb kínai folyó színe is változik, később pedig a Sweatshop című film vetítése utáni beszélgetésen, ahol Dömény Klaudia divattervező, a Kamorka megálmodója beszélt gyermekruháiról, amelyeket csak és kizárólag organikus anyagokból készíti.
Ami biztos:
- a vegyszeres textil az olcsóbb textil, és ezt használják a nagy divatcégek
- bár Európában már számos káros anyagot betiltottak, de Ázsiában és Latin-Amerikában nem, a ruhákban kimutatható vegyszerek nagy dózisban pedig erősen roncsolják az emberi szervezetet.
- Kínában a felszíni vizek közel fele ihatatlan, a felszín alatti vízkészleteknek pedig 64%-a jelentősen szennyezett. Az ország szennyvízkibocsátásának tíz százalékáért egyedül a kínai textilipar tehető felelőssé.

Be more optimistic
t2.jpgt3.jpg

De most itt a A TOUCH ME NOT CLOTHING is, mely egy Budapesten működő fiatal vállalkozás (a honlapról csak annyit lehet megtudni, formatervező végzettségű tervezőkről van szó), és a környezetbarát és társadalmilag felelős öltözködést népszerűsíti.
Ami jó:
-Minden ruhadarabot minősített (GOTS), organikus textilekből készítenek, mely garantálja, hogy a ruhák alapanyagai nincsenek vegyszerekkel kezelve vagy festve, és gyermekmunka-mentesek.
-a ruhadarabok mindegyike teljes egészében Magyarországon készül a tervezéstől egészen az összeállításig
-most vasárnap (01.31.) a Zseb Caféban bárki megnézheti, felpróbálhatja a termékeket.

Szólj hozzá