2016. feb 29.

Sokkoló fotó mutatatja a klímaváltozás hatását

írta: Ivanyos Juci
Sokkoló fotó mutatatja a klímaváltozás hatását

11896034_1045109095501030_4991489562653432165_n.jpg

Az Északi-sarkvidék jégtakarójának visszahúzódásának köszönhetően súlyos veszélybe került a jegesmedve populáció; mivel a jegesmedve főként hideg, jeges területeken élő emlős állatokkal táplálkozik (pl. fóka).

Ezt a sokkoló és szívszaggató fotót Kerstin Langenberger készítette a Norvégiában található Svalbardban, majd posztolta a múlt héten Facebook oldalán.

Langenberger azt a kommentárt fűzte képéhez, hogy habár a helyi tudósok azt állítják, hogy a jegesmedve populáció helyzete rendben van, valójában gyakran látni lesoványodott vagy éhező nőstényeket.

„Látom, hogy a gleccserek évente több száz métert húzódnak a felmelegedés miatt. Látom, hogy a jégtáblák rekord sebességgel tűnnek el. Igen, láttam jó állapotú egyedeket is, de sajnos gyakran látok hallott és éhező jegesmedvéket. A medvék élelmet keresve sétálnak a parton - rénszarvasra próbálnak vadászni, vagy madártojást, mohát, hínárt próbálnak enni. Azt vettem észre, hogy a jó húsban lévő medvék szinte kizárólag hímek, amelyek képesek egész évben a jégtáblákon maradni. A nőstények azért soványodnak le, mert a szárazföldön maradnak, mivel szilárd talajra van szükségük ahhoz, hogy felnevelhessék kicsinyeiket. A jégtáblák folyamatos észak felé történő visszahúzódása miatt, a medvék hajlamosak a szárazföldön maradni, ahol azonban nincs számukra elegendő élelem” - tette hozzá Langenberger.

A jegesmedve ma már szerepel az IUCN veszélyeztetett fajokat tartalmazó vörös listáján. Az IUCN arra mutat rá, hogy a jegesmedve azért veszélyeztetett, mert az elmúlt három generáció esetében (45 év) a populáció csökkenése magasabb 30%-nál. A jelenség hátterében az életterük folyamatos csökkenése áll, ami a jégolvadásának köszönhető. Sajnos nem sok jóval kecsegtet a jövő. Az IUCN jelentése szerint: ”a globális felmelegedés jelentős veszélyt jelent a jegesmedvék élőhelyére. Az előrejelző modellezések azt mutatják, hogy ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a tengeri jégtakaró kiterjedése, vastagsága és éves fennmaradásának időtartama drámai mértékében csökkenhet az elkövetkező 50-100 évben.

Szólj hozzá