2016. aug 05.

21 hasznos tipp, amivel csökkentheted az ökológiai lábnyomod

írta: Ivanyos Juci
21 hasznos tipp, amivel csökkentheted az ökológiai lábnyomod

okologiai_labnyom.jpeg

Ha szeretnél tenni azért, hogy élhetőbb, tisztább maradhasson bolygónk, olvasd el ezt a cikket.  Íme 21 ökotudatos tipp a mindennapokra, amelyekkel csökkentheted az ökológiai lábnyomod .

Fontos fejlemény, hogy egyre több helyen olvasni a fenntarthatóságról, egyre többen szeretnének valamit tenni azért, hogy az elkövetkező évtizedekben, gyermekeik, unokáik számára is élhető maradjon a Föld. Ehhez természetesen számos átfogó, kormányzati intézkedésre és a döntéshozók tudatos ökopolitikájára lenne szükség. Ugyanakkor mi magunk, átlagemberként is tehetünk egy kis odafigyeléssel környezetünk megóvásáért, még pedig az ökológiai lábnyomunk csökkentésével

  1. Ha nem töltöd telefont, húzd ki a zsinórt

Ez talán a ...

Tovább Szólj hozzá

okologiai labnyom ökológiai lábnyom ökológiai lábnyom csökkentése környezettudatosan otthon környezettudatos kertek környezettudatos életvitel Ökológiai lábnyom csökkentése 21 nagyszerű tipp

2016. júl 23.

az ember

írta: Szánthó Erika Emma
az ember

„Anyukám mindig természetesnek vette a saját temetéséről való beszélgetést és meg is mondta, hogy ha ő meghal, hamvasszuk el. Az apukám azonban a téma hallatán rendre bezárkózott, nem tudtuk, hogy mit gondol erről, vagy hogy mit szeretne. ’98 januárjában, az egyik délután anyukám a szokásos ötyét tartotta a barátnőivel a nappalinkban és valahogy a temetésekről kezdtek el beszélgetni. Apukám egyszercsak besétált hozzájuk és annyit mondott: ››Ha meg találnék halni, engem égessetek el!‹‹.
Aznap este, a harmadik szívinfarktusában, meghalt.”
kep0.jpg
             
Körülbelül másfél hónapja figyeljük Gálfi Sarolta újságíró facebook oldalát, az embert . Név nélküli fénykép, alatta pedig a fényképen lévő gondolatai, ...

Tovább Szólj hozzá

2016. júl 17.

Zöld irányt vett a Gombold újra – Pályázat 2016!

írta: Ivanyos Juci
Zöld irányt vett a Gombold újra – Pályázat 2016!

dsc_0273-1078x516.jpgA kép forrása: www.nowmagazin.hu

Idén sem marad el a több éve sikeresen futó a Gombold újra pályázat, amelyre most környezettudatos kreációkkal nevezhetnek magyar, lengyel, cseh, szlovák, szerb és horvát fiatal divattervezők.

Nagy örömmel jelentjük be a hírt, hogy az idei évben a zöld koncepció jegyében hirdette meg a Design Terminál Gombold újra dizájn pályázatát.

A kiírás célja, hogy ösztönözze a régiós és a magyar tervezőket a környezetvédelem különböző formáinak és innovatív megoldásainak beépítésére a tervezési és gyártási folyamatokba - nyilatkozták a szervezők július 9-én az MTI-nek. 

A mezőny legjobb tervezőjének fődíja egy tízezer euró értékű vállalkozásösztönző lesz. A legjobb magyar ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 23.

Ha csak ezt hallod, sosem leszel vegán

írta: Szánthó Erika Emma
Ha csak ezt hallod, sosem leszel vegán

A 12ökoMajom új fesztivál beszámolóját kezded éppen olvasni. Ha készen állsz, vágj bele: első bekezdés, első sorok. Fölkészültél, hogy fölismered a blog sajátos, összetéveszthetetlen hangját. De nem. Egyáltalán nem ismered föl.
go-vegan.png
Nem mintha valami különlegesre vágynál, a Vegán Tavaszi Fesztivál egyik előadásáról olvasol, melyet a Vegán Állatvédelem Egyesület szervezett. A kezdeményezés jó, „szeretnék, ha az emberek átláthatnák a hús-, tojás- és tejipar mögött húzódó súlyos összefüggéseket”- mondják, „meggyőzési stratégiánk pedig az erőszakmentes, érvelésre alapuló kommunikáció és oktatás”.  Ez szép,ez jó.
- Csakhogy Bonifert Annának, az egyesület elnökének a "Békében egy nem vegán világgal" című ...

Tovább Szólj hozzá

2016. már 19.

Így néz ki a világ legnagyobb kirakható Rubik-kockája

írta: Szánthó Erika Emma
Így néz ki a világ legnagyobb kirakható Rubik-kockája

Ha azokhoz tartozol, akiknek a munka azt jelenti, hogy komolyan kell végezni, még vársz. Majd otthon: igen, lehet, jobb, ha féken tartod türelmetlenségedet. A szobádban majd békesség, nyugalom vesz körül, előveheted a 156 centis Rubik-kockád, felgyűrheted az ingujjadat, befeszítheted az összes izmodat.
the-biggest-rubiks-cube.jpgTony Fisher építette meg a világ legnagyobb Rubik-kockáját, amely a méretei ellenére ugyanúgy kirakható, mint az eredeti 3x3-as kocka. Fisher egyébként évek óta készít különféle kirakókat: 15 mm-es Rubik labdát és aranyból készült bűvös kockát is lehet tőle rendelni. Itt pedig épp Rubik-pizzát készít:Mostani, több mint másfél méteres kockájával a Guinness Rekordok Könyvébe szeretne bejutni.

szantho_erika_emma.JPG

Szánthó Erika Emma

Tovább Szólj hozzá

2016. már 11.

Budapesttől Párizsig elektromos busszal

írta: Szánthó Erika Emma
Budapesttől Párizsig elektromos busszal

Innovációs díj a Modulonak

A számos elismerést bezsebelő magyar tervezésű Modulo elektromos busz kedden a világ legnagyobb kompozit iparági szereplőket képviselő szervezetétől, a JEC Grouptól kapott Innovációs díjat, városi tömegközlekedés kategóriában. A díjátadó érdekessége az volt, hogy a BKV számára gyártott 20 darab kompozit busz egyikét is odavezették, így a MODULO C68E a történelem első és egyetlen elektromos busza, mely teljesítette az 1570 kilométeres Budapest – Párizs távot.
mod3.jpg
   Az elismerést az önhordó, moduláris felépítésű, teljes kompozit váz miatt kapták, melyet az orosz NCC (Nanotechnology Center of Composites) gyárt. Mészáros Csaba és Molnár Péter (evopro) olyan prominens gyártók képviselőivel együtt vehették át a kitüntetést, ...

Tovább Szólj hozzá

2016. feb 29.

Sokkoló fotó mutatatja a klímaváltozás hatását

írta: Ivanyos Juci
Sokkoló fotó mutatatja a klímaváltozás hatását

11896034_1045109095501030_4991489562653432165_n.jpg

Az Északi-sarkvidék jégtakarójának visszahúzódásának köszönhetően súlyos veszélybe került a jegesmedve populáció; mivel a jegesmedve főként hideg, jeges területeken élő emlős állatokkal táplálkozik (pl. fóka).

Ezt a sokkoló és szívszaggató fotót Kerstin Langenberger készítette a Norvégiában található Svalbardban, majd posztolta a múlt héten Facebook oldalán.

Langenberger azt a kommentárt fűzte képéhez, hogy habár a helyi tudósok azt állítják, hogy a jegesmedve populáció helyzete rendben van, valójában gyakran látni lesoványodott vagy éhező nőstényeket.

„Látom, hogy a gleccserek évente több száz métert húzódnak a felmelegedés miatt. Látom, hogy a jégtáblák rekord sebességgel tűnnek el. Igen, láttam ...

Tovább Szólj hozzá

2016. feb 21.

Áram nélkül? Világíts napfénygömbbel!

írta: Szánthó Erika Emma
Áram nélkül? Világíts napfénygömbbel!

A mesterséges világítást cserélné le Lucyval a fiatal olasz designer lány, Diva Tommei.
atelier-robot-lucy-une-nouvelle-ere-de-lumiere.jpg
A napelemes napfénygömb (Lucy) áram nélkül, természetes fényt biztosít a lakás sötétebb helyiségeiben. Nappal a gömbbe épített napenergiával működő okostükör továbbítja a fényt. A beépített elektronikának köszönhetően követi a nap útját, mindössze fényre van szüksége a működéshez.5706420_lucy-the-mood-boosting-solar-powered-robot_a0a795d2_m.jpgTovább Szólj hozzá

2016. feb 15.

Jobb eséllyel élik túl a telet a szeméttelepeket választó gólyák

írta: Szánthó Erika Emma
Jobb eséllyel élik túl a telet a szeméttelepeket választó gólyák

Több eséllyel vészelik át a telet azok az európai fehér gólyák, amelyek az Afrika déli területeire költözés helyett a Szaharától északra található szemétlerakók körn yékén maradnak- írja egy tanulmány. A magyar gólyák elérték Afrikát.
white-stork.jpg
    A Science Advances című tudományos lapban közölt kutatás eredményei szerint a figyelemmel kísért orosz, lengyel és görög gólyák a hagyományos vándorlási útvonalat követve egészen Afrika déli részéig repültek. Ugyanakkor a spanyol, tunéziai és német madarak a Szaharától északra álltak meg, az örmény gólyák csak rövidebb távolságot tettek meg, az üzbegisztáni madarak pedig a kutatók meglepetésére el sem hagyták az országot. A kutatásban nyolc ország hetven fiatal gólyáját ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jan 27.

A vasárnap próbálható organikus textil

írta: Szánthó Erika Emma
A vasárnap próbálható organikus textil

(Az ember hibátlanul akarta végezni a dolgát, elhatározza hát, hogy ezentúl fenntartható módon él, mulat, költekezik, és abban a szent pillanatban elkezdődtek a kalandjai).

Magyarországon ritka az organikus textil. Ez már az ökofilmklubban is felmerült, elsőként amikor levetítették a Greenpeace Detox kampányának kisfilmjét, melynek egyik legfőbb üzenete, hogy a divat színével a legtöbb kínai folyó színe is változik, később pedig a Sweatshop című film vetítése utáni beszélgetésen, ahol Dömény Klaudia divattervező, a Kamorka megálmodója beszélt gyermekruháiról, amelyeket csak és kizárólag organikus anyagokból készíti.
Ami biztos:
- a vegyszeres textil az olcsóbb textil, és ezt használják a nagy divatcégek
- bár Európában már ...

Tovább Szólj hozzá