2015. sze 17.

Amitől még a nyúlnak is tátva marad…

írta: Ivanyos Juci
Amitől még a nyúlnak is tátva marad…

nyuszi.jpg
Kóstoltam laskagomba pástétomot, fogyókúrás tortát, ültettem császárfát, találkoztam római légiósokkal és kaptam egy felejthetetlen teniszlabdás masszást – ilyen volt első Energia Nap.

Az Energia Nap rendezvénysorozat első eseményét a Flórián tér füves területen rendezték meg szeptember 12-én, szombaton. Az eseményt az fx2 csapata szervezte az egészség, annak megőrzése és a fenntarthatóság jegyében.

A hatalmas placcon rengeteg sátor, céges zászlók mindenütt, távoli hangszórókból épp egy arctalan jógaoktató instrukciói hangzottak: „mély levegőt, ereszkedj térdre, kilégzés”. Először csak kapkodtam a fejem. A bőség zavarában végül a ketrecben ücsörgő, megszeppent, csálé fülű nyúl felé vettem az irányt. A Rex Alapítvány sátránál elmondták, hogy a nyuszi és a másik ketrecben helyet foglaló cica – ahogy a Rex állatotthonában található számos egyéb állat – örökbe fogadható. Az alapítvány munkatársai továbbá hasznos információkkal láttak el a kisállatok tartásával kapcsolatban – például a kölyökkutyák kötelező védőoltásokról, a féreghajtásról, a táplálásról, az ivartalanításról és a kutyák „személyi igazolványáról” a mikrochipről.

20150912_115908.jpg

A fák koronázatlan császára

Érdemes volt minden sátornál elidőzni kicsit. Már csak azért is, mert a rendezvényen megjelenő szervezetek interaktív programokkal készültek. Amit a vendégek kipróbálhattak. Az aktivitásért cserébe a rendezvény pontgyűjtő füzetébe pecsétet kaphattak. Az összegyűjtött pecsétekért pedig egy Császárfa palánta és egyéb zöld ajándékok jártak.

20150912_120524.jpg

Mint azt a Császárfa Kertészet munkatársaitól megtudtam, a császárfa nem csupán egy egzotikus fafajta, hanem számos dologra hasznosító.  A faanyag, a levelek, a virágok minden része felhasználható. Gyors növekedése miatt komoly környezetvédelmi potenciákat rejt, többek között használható a talajerózió megszüntetésére, hatalmas levelei miatt parkosításra, takarmánynak. Kínában már hosszú ideje ismerik, így számos gyógyszeripari termék alapja a császárfa, de kozmetikumokban is előszeretettel használják, ráadásul levele vanília és enyhén mandula aromát is tartalmaz. Nagyon jól alkalmazkodik, akkorára nő, amennyi helye van, tarthatjuk kisebb helyen, például lakásban, de egy parkba ültetve hatalmasra nő.

Az Aquincumi Múzeum sátránál állomásoztak a tízedik Gemina legio hagyományőrzői. A körbe kerített területen az egykori római tábor mindennapja tárult elénk. A légiósok kézzel készített felszerelései és fegyverei teljesen élethűnek voltak. Még korabeli sütőalkalmatosságot és kenyeret is sikerült rekonstruálniuk, ami ránézésre leginkább egy enyhén odakozmált pitára emlékeztetett, ízre egyébként teljesen rendben volt. Azt mesélték, hogy a szervezet teljesen nonprofit, a római hagyományőrzést „szerelemből” űzik. Járnak iskolákba, történelem órákat tartani, és számos rendezvényen megjelennek – legközelebb az Aquincumi Múzeum által szervezett Kulturális Örökség Napján tartanak bemutatót szeptember 19-20-án.

20150912_121729.jpg

Finomsághegy

A Paleofutár pultjánál a legkülönbözőbb paleo ételeket kóstolhatott és vásárolhatott a látogató. Ugyan a szokottnál mélyebben kellett a zsebembe nyúlni az egy szeletke diós sütiért, de nem bántam meg, gyorsan csúszott és kifogásolhatatlan volt. A cég paleo ételek egész arzenálját kínálja: rendelhetünk tőlük tejhelyettesítő termékeket, kenyereket és szendvicseket, húskészítményeket, hidegtálakat, süteményeket, de még paleo pizzákat is. Bevallom, még szkeptikus vagyok a paleoval kapcsolatban, de be kell látni, hihetetlen munka lehet ezeket az ételeket előállítani. Az általuk készített ételek ugyanis nem tartalmaznak mesterséges ízesítő- és színezőanyagokat, tartósítószereket, nutrit és nitrát tartalmú húsokat, nátrium glutamátot tartalmazó alapanyagokat, étolajat, hidrogénezett növényi zsírokat, xilitet, tejtermékeket, gabonát és cukrot.

Via Naturalis sátránál laskagomba pástétomot is kóstolhattam, amit egyébként minden ízében pazarul eltaláltak (Pritamin paprikás, Tokaij fehérboros, Paradicsomos, Shii-take gombás). A pástétom család kizárólag gombából és növényi eredetű anyagokból készül, ezért vegetáriánusok is fogyaszthatják. Legfőbb összetevője a friss laskagomba, ami Kecskeméten, Magyarország legnagyobb laskagomba termesztésében termesztenek teljese vegyszermentes technológiával. A pástétom a gomba rostok által élelmi rostforrás és magas fehérje tartalmának köszönhetően kitűnő húspótló, ugyanakkor nem tartalmaz glutént, mesterséges anyagokat, ízfokozót, színezéket és allergén anyagokat. Energiatartalma a húspástétomokhoz, a margarinhoz képest alacsony, és kifejezetten kevés cukrot tartalmaz. A cég munkatársa felhívta a figyelmet, hogy egyedül a fehérboros tartalmaz hozzáadott cukrot, de csak a bor alap savanyú íze miatt. Mint mondta, eddig leginkább laskagomba exportőrök voltak, mert sajnos itthon kevésbé népszerű a laskagomba. Csak az utóbbi időben kezdenek ráállni a hazai piacra. Céljuk ugyanis, hogy a hazai fogyasztók minél szélesebb köre ismerje meg a laskagombát és fogyasztásának előnyeit.

20150912_123652.jpg

A Tortafészek esetében is az a bravúr, hogy édességei finomak, de nem hizlalnak, mivel nem tartalmaznak glutént, tejet, cukrot és adalékanyagokat. Az pedig már csak hab a Tortafészken, hogy egyéni igények szerint is készítenek tortákat.

Az Édes Élet Cukrászda sátránál pedig különleges édesség-költeményeket szemlélhettünk és persze kóstolhattunk. A cukrászda készítményei szintén glutén-, tej- és cukormentesek, de szóját, illetve tojást sem tartalmaznak. A látvány magért beszél:

20150912_123638.jpg

Komposztálható étkészlet

Színesítette az esemény palettáját az Öktermék elnevezésű vállalkozás is, amely komposztálható, lebomló, környezetbarát étkészletet állít elő. Gyártanak például cukornádból készült ételhordó dobozokat, fa evőeszközöket, bio szemeteszsákot, pálmalevél tálat és bio kávés poharakat is.

A Felelős Gasztrohos csapata is képviseltette magát a rendezvényen. A kampány célja, hogy az étkezéssel kapcsolatban felelős döntéseket ösztönözzenek, történjen az otthon vagy vendéglőben. Egyébként mindenképp érdemes időnként ellátogatni a gasztróhősök blogjára, ahol a hazai zöld éttermeket, kávézókat, borbárokat mutatnak be.

A legmeglepőbb az volt, amikor az egyik sátornál teniszlabdákkal masszíroztak. Ugyan maradtak kérdések bennem a labdás masszázs jótékony hatásával kapcsolatban, ami "az emberi test összes problémás pontjára ajánlott", de azért jó érzés volt, amikor végig görgették a hátamon őket.

tenisz.jpg

Ép testben, ép plazma

Az ilyen típusú rendezvényekre azért is érdemes ellátogatni, mert olyan információkban részesülhetünk fizikai és lelki állapotunkkal kapcsolatban, amiket máshol pénzért, de legalábbis hosszú sorok kiállása után tudhatunk meg. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet sátrában például volt stressz-teszt, de mértek BMI-t és (testtömeg/magasság arány) és testzsír százalékot is. A Generali szűrőbuszában szintén mértek testzsír százalékot, de volt vérnyomás, látásélesség és melanóma vizsgálat is.

A véradás mellett vérplazma adására is volt lehetőség. A plazma a vér térfogatának körülbelül a felét teszi ki, 90%-ban víz. Vérplazmából olyan gyógyszereket készítenek, amelyek szintetikus úton nem állíthatóak elő, amelyekkel többek között szepszisben szenvedőkön, súlyos égési sérülteknek, vérérzékeny betegeknek, illetve csontvelő- és szerv-átültetetteknek segítenek. Vérplazma 18 év felett adható, akár hetente, de maximum évente 33 alkalommal. Alkalmanként 3000 forintos költségtérítés kapható. További részletekről itt

20150912_125452_1.jpg

Ez még csak a kezdet…

„Nagy sikernek könyvelhetjük el a szombati Energia Napot. Mintegy 60 szervezet állított ki, és szerencsére sok, körülbelül 4000-5000 látogató jött el” – mondta Kovács Ágnes a rendezvény főszervezője. Főként az interneten léptek kapcsolatba szervezetekkel, a részvétel alapfeltétele volt, hogy a sport, a fenntarthatóság, a környezetvédelem vagy az egészség témájának valamelyikéhez kapcsolódjon a szervezet, valamint interaktívan mutassa be tevékenységét a látogatóknak.

Az eseményt egyébként szeretnék még több alkalommal és több helyen megszervezni. A rendezvény időjárásfüggő, ezért várhatóan csak 2016 tavaszától indul újra, megismételnék Budapesten, és megrendeznék az ország nagyobb városaiban, megyeszékhelyein – mesélt a további tervekről Ágnes.

Szólj hozzá