2015. nov 22.

Így néz ki egy őstermelő

írta: Szánthó Erika Emma
Így néz ki egy őstermelő

Húzkodjuk a zsák száját: mangalica kolbász, dió, házi kenyér és méz illata szállong a blogbejegyzés elején. Csendben néznek minket az árusok. Pedig 10-15 éve itt még semmi nem volt, illetve de: egyetlen borozó.

Most pedig ez:

img_2176.JPG
Zsendovits Ábel, előbb a Pázmányon tanult, majd egy luxushajón pincérkedett, aztán hazajött, gondolt egy nagyot, és két társával együtt megalapította az első romkocsmát, a Szimplát.
„A Szimpla abból a célból üzemel, hogy kiderüljön, lehet-e piaci alapon rétegkultúrát finanszírozni, kilátástalannak tűnő építkezéseket túlélni, kiegyensúlyozottan működő konyhát vinni (...), meg ilyesmik. A válasz egyelőre: IGEN” - mondták még az alapítás évében.

img_2170.JPG
A történet 2001-ben egy kis kávézóval kezdődött, majd 2002-ben a Szimpla Kert megnyitásával folytatódott. „Posztmodern művelődési otthon vagyunk - vallják- évi majdnem egymillió látogatóval, 200 zenei programmal, filmfesztiválokkal, kiállításokkal, ifjúsági munkával és szolgáltatásokkal, színházzal, őstermelői piaccal, (…) 1400 négyzetméteren.
A piac vasárnaponként 9-14 óráig fogadja a látogatókat, és mindig sokan vannak, (tényleg rengetegen). De jöjjön végre az egésznek a szíve-lelke, hogy kik is azok az őstermelők.

Ő Tóth Zília, aki vásárlóból lett önkéntes egy drégelypalánki testvérpár standjánál.
„Egyszer felajánlottam, hogy besegítenék a pult mögött - mondja. „Azóta szinte minden vasárnap itt vagyok”. Szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, spenótot, tojást, diót, házi készítésű lekvárokat, szörpöket árulnak. És bár ezek nem bio termékek - mondja (ahhoz külön engedélyeztetés kell), de teljesen vegyszermentesek, és így megfizethető áron is vannak. (Itt, a Csósza Manufaktúránál egy zacskó dió ára 800 forint.)
img_2169.JPG
Második versenyzőnk Csölle Ferenc, aki a natúr változatok mellett, lekvárjai édességét nyírfacukorral, eritrittel és mézzel fokozza. 2011-ben kezdett el a kertjében termett gyümölcsökből, hagyományos módon, üstben, cukormentes lekvárkülönlegességeinket készíteni. Cége, a Katicás Farm különlegességei közé tartozik például a levendulás őszibarack- vagy narancsvirágos körtelekvár, vagy a csokoládét, aszúbort, pálinkát tartalmazó termékek. (Egy üveg lekvár 900 forint).


Monori Attila 10-12 éve foglalkozik mézkészítéssel, olyan területet keresett, ami még nem volt lakóhelyén Pátyon, otthon lehet, és a természetben is tud dolgozni. Videónkban többek között az elmúlt három évéről, a méhészetéről, a termelői piacokról, az olcsó kínai mézről, a propoliszról és Páty különlegességeiről beszél. (Egy nagyobb adag propoliszt itt 900 forintért vettünk).
img_2184_1.JPG



Szólj hozzá