Így készíts mandulatejet
(Eheti mottónk: csak két dolog van: a növényi tej, mindenféle növényi tej (mandulából,kókuszból, rizsből) és a New Orleans-i muzsika vagy a Duke Ellington-féle).
A mandulatej azért jó, mert nincs benne laktóz, koleszterin és telített zsír, nem növeli jelentősen a vércukorszintet, magas a B és E-vitamin tartalma, és gazdag vasban és riboflavonban.
És ennyire könnyű elkészíteni (ebből 4 dl tej lesz):
1. Végy 100 g mandulát, ezt tedd egy edénybe, önts rá 4 dl tisztított vizet, majd tedd egész éjszakára a hűtőbe.
2. Örökítsd meg a pillanatot, és légy rá büszke
3. 12 óra áztatás után szűrd le a mandulákat, majd adj hozzá 4 dl friss tisztított vizet, és mixeld turmixgépben percekig.
4. Egy gézlap (vagy textilpelenka/muszlimkendő) segítségével nyerd ki a tejet, nyomkodd ki belőle a nedvességet amennyire lehet, majd mézzel/édesítővel/fahéjjal/vaníliakivonattal ízesítsd.
5. És kész is a mandulatej.
6. A megmaradt mandulát sütőpapíron 180 fokos sütőben kiszáríthatod: joghurtban, kásában, süteményekben is nagyon finom.