Bőr cuccok ananászból - itt a legújabb újrahasznosító módi!
Ki hallott már az ananászból készült bőr holmikról? Igen kérem, ananászbőr! A Piñatex nevű textil manufaktúra ugyanis egy olyan technikát fejlesztett ki, amelynek segítségével a trópusi gyümölcs fölösleges részeiből biológiailag lebontható, tartós és nem utolsó sorban trendi cuccokat lehet készíteni.
Az eljárás lényege, hogy az ananász levelek rostokra bontásával különböző textíliák hozhatóak létre, amelyek a megfelelő megmunkálás segítségével megszólalásig hasonlítanak – a mindenki által áhított – finom bőr anyagokhoz.
Carmen Hijosa-át, a spanyol divattervezőt egy Fülöp-szigeteki üzletúton szállta meg az ihlet, ami egészen odáig vezette, hogy megalapítsa az ananászlevélből trendi anyagokat gyártó Piñatex-et. Látva, hogy milyen típusú cserzőüzemek működiködnek a szigeteken, ő is elkezdett agyalni azon, hogy találjon egy fenntartható és kizsákmányolás-mentes alternatívát. A Fülöp-szigeteken hagyomány ugyanis, hogy a nők „Barong tarong”-ot, azaz tradicionális hímzett ruhákat vagy szőtt ingeket viselnek, amelyek ananász levélből készülnek. A ma kapható Piñatex termékek egy öt éves, hatalmas kutatási és fejlesztési munka eredményei.
Amellett, hogy a cégnél nem használnak állati eredetű anyagokat, fontos számukra a környezettudatosság és a helyi munkaerő iránti elkötelezettség. Az ananász levelek betakarítási és feldolgozási folyamata az ültetvényeken történik, ezzel némi extra munkát biztosítva a helyieknek. Előnye továbbá, hogy a levelek feldolgozásából fennmaradó biomassza műtrágyának is értékesíthető, ami egy plusz bevételi forrást jelent a helyi munkavállalók számára.
Ha megválnánk ananásztáskánktól, nem érdemes kidobni, hiszen a termék biológiailag lebontható és komposztálható. Ezek szerint tehát elég a divatjamúlt darabot a szelektív „szerves” részébe dobni, vagy a fölbe ásni (persze ehet, azért ennél valamivel bonyolultabb a lebomlási procedúra…).
Arra is kíváncsi lennék, hogy milyen illatúak lehetnek a Piñatex termékek. Szerintem akkor lennének igazán különlegesek, ha ananász szaguk lenne, ha már lúd legyen kövér alapon…